Geschreven door De redactie van Meilleurtaux . Aangepast op 26 september 2024.
Leestijd : 5 min

faviconDe Meilleurtaux belofte
Bij Meilleurtaux willen we u helpen betere financiële keuzes te maken. Onze missie: ervoor zorgen dat u het meeste uit uw geld haalt door u alle informatie te geven over onze aanbiedingen.

De notaris is een openbare ambtenaar die door de koning is aangesteld. Hij geeft informatie en advies terwijl hij neutraal en objectief blijft. Hij ontvangt onder andere authentieke akten, stelt ze op, leest ze na en geeft ze af. Bij het kopen of verkopen van onroerend goed in België speelt de notaris een centrale rol. Hij staat garant voor de wettigheid en veiligheid van de transactie. Lees in dit artikel meer over de belangrijkste functies van de notaris en over de voordelen van zijn tussenkomst.

De rol van de notaris

Het notariële beroep omvat drie belangrijke gebieden:

  • Eigendomsrecht: in deze gids behandelen we specifiek de notariële verkoop.
  • Familierecht: opstellen van diverse notariële akten, van huwelijkscontracten tot testamenten, schenkingen en verdelingen. De notaris is ook betrokken bij erfrechtprocedures om ervoor te zorgen dat de bezittingen van de overledene op de juiste manier worden verdeeld.
  • Ondernemingsrecht: een notaris ondersteunt professionals. Hij kan betrokken zijn bij de verkoop of de oprichting van een bedrijf of het opstellen van handelshuurcontracten. Hij heeft ook een belangrijke rol bij de overdracht van bedrijven.
Welk tarief voor uw project?

De rol van de notaris bij de verkoop van onroerend goed

In België kunt u geen eigendom verkopen zonder een notaris in te schakelen. Hij zorgt immers voor de geldigheid van de overdracht van een eigendom van de ene eigenaar naar de andere. Tijdens het verkoopproces voert de notaris een aantal taken uit om beide partijen te beschermen.

Advies en ondersteuning

De notaris is een volledig neutrale partij. Hij adviseert en ondersteunt beide partijen die betrokken zijn bij de verkoop van een woning, d.w.z. de koper en de verkoper. Hij begeleidt hen door het hele proces, van het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst tot de uiteindelijke koopakte.

Opstellen van juridische documenten

In België is er geen wettelijke verplichting om een voorlopige koopovereenkomst door een notaris te laten opstellen. Gezien de complexiteit van dit document en het belang van de informatie die het bevat, kunt u toch het beste contact opnemen met deze professional. Als de voorlopige koopovereenkomst door een makelaar wordt opgesteld, laat u het document best door een notaris nalezen, zodat het juridisch helemaal in orde is.

De koopakte wordt daarentegen opgesteld door de notaris. Hiermee wordt de vastgoedtransactie afgerond. Op die manier zorgen de koper en verkoper ervoor dat aan alle voorwaarden is voldaan om zo de belangen van beide partijen te beschermen. De betrokkenheid van de notaris beperkt immers het risico op geschillen na de verkoop van een woning.

Controle van informatie

Een andere rol van de notaris bij de verkoop van een woning is controleren dat alle informatie betreffende de woning en de twee betrokken partijen klopt.

De notaris controleert of het eigendom in overeenstemming is met de stedenbouwkundige voorschriften, of er erfdienstbaarheden zijn, of openbare instellingen voorkeursrechten hebben, ... Hij kijkt ook naar beide partijen, en in het bijzonder naar hun burgerlijke staat en de handelingsbekwaamheid.

Financiële zekerheid

Een notaris houdt toezicht op de financiële transactie en beschermt nogmaals beide partijen. Hij zorgt ervoor dat de koper de aankoopprijs kan betalen en dat het geld veilig wordt overgemaakt wanneer de koopakte wordt ondertekend.

Welk tarief voor uw project?

De voordelen van een notariële verkoop

Zoals hiervoor al vermeld, moet een koopakte verplicht door een notaris worden ondertekend. Dit is echter niet het geval voor een voorlopige koopovereenkomst. De tussenkomst van een notaris is wel nog steeds aan te raden om de transactie veilig te stellen en het advies van een expert in de verkoop van onroerend goed in te winnen. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar dat is de prijs voor uw veiligheid. Aarzel niet om de officiële website van Belgische notarissen te bezoeken voor een berekening van de notariskosten in België.

Meer juridische zekerheid

De expertise van de notaris zorgt ervoor dat de verkoop rechtsgeldig is, om zo elk risico op geschillen te vermijden. Dankzij de verschillende controles die zijn uitgevoerd, kan de notaris de verkoper informeren. De verkoper heeft dan alle informatie die hij nodig heeft om te beslissen of de aankoop al dan niet een goede beslissing is.

Overlijdensverzekering bij ongevallen

In België beschermt een verzekeringspolis kopers in geval van overlijden door een ongeval. Hierdoor kan de verkoop ongedaan worden gemaakt als het overlijden plaatsvindt tussen de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst en de ondertekening van de koopakte.

Deze verzekering wordt door de notaris afgesloten bij de coöperatieve vennootschap Verzekeringen van het Notariaat. Dit is gratis voor de koper en een van de grote voordelen van de betrokkenheid van de notaris bij de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst. Dankzij deze verzekering zijn de erfgenamen, als ze het huis niet willen kopen, niet verplicht om de verkoopprijs aan de verkoper te betalen.

Bescherming van financiële middelen

De notaris beschermt de financiële belangen van beide partijen en zorgt ervoor dat de verkoper de opbrengst van de verkoop ontvangt. Hij stelt ook het door de koper betaalde aankoopbedrag veilig. Wanneer de verkoop is afgerond, stort de notaris het geld rechtstreeks op de bankrekening van de verkoper. Er kan geen notariële akte worden ondertekend als de koper de koopprijs niet betaalt na de vraag van de notaris.

Welk tarief voor uw project?

Veelgestelde vragen over de rol van de notaris bij de aankoop van een woning

Wat is precies de rol van de notaris bij het verkoopproces?

De notaris speelt een belangrijke rol bij de verkoop van een woning. Hij is vanaf het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst tot de ondertekening van de koopakte betrokken. Hij controleert de informatie over de verkoper, de koper en het onroerend goed. Hij stelt alle benodigde documenten op en adviseert beide partijen. Hij waakt over de financiën om ervoor te zorgen dat de verkoper het volledige bedrag van de transactie ontvangt.

Welke voorafgaande controles voert een notaris uit?

Een notaris controleert of het pand geschikt is voor de verkoop en informeert de verkoper over erfdienstbaarheden, voorkooprechten, stedenbouwkundige conformiteit, ... Hij onderzoekt ook de burgerlijke staat van beide partijen en hun handelingsbekwaamheid om er zeker van te zijn dat de verkoop aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.

Wat zijn de voordelen voor kopers en verkopers bij het gebruik van de diensten van een notaris?

De tussenkomst van een notaris bij de verkoop van een woning is erg belangrijk voor zowel de verkoper als de koper. De verkoper controleert of de koper in staat is om het onroerend goed te betalen. De notaris vraagt om een betaling voordat de akte wordt ondertekend. De koper krijgt alle informatie over het eigendom en de geldigheid van de verkoop. Bovendien profiteert de koper van een gratis overlijdensverzekering als deze overlijdt tussen de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst en de ondertekening van de authentieke akte.

Hoe zorgt de notaris voor de bescherming van fondsen bij de voorlopige koopovereenkomst?

De notaris vraagt de koper om de fondsen over te maken. De koper moet het bedrag van de verkoop aan de notaris betalen. Het geld wordt op de rekening van de verkoper gestort zodra de aankoopakte is ondertekend.

favicon Geschreven door
De redactie van Meilleurtaux