De voorlopige verkoopovereenkomst: een belangrijke verbintenis
Geschreven door De redactie van Meilleurtaux
.
Aangepast op 12 november 2024.
Leestijd :
4 min
De voorlopige verkoopovereenkomst is een fundamentele fase in het proces van het kopen of verkopen van een woning. Dit document, dat voorafgaat aan de definitieve koopakte, bezegelt de overeenkomst tussen de partijen en bepaalt de voorwaarden van de verkoop. De tussenkomst van een notaris is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen, zoals we in deze gids zullen uitleggen.
De belangrijkste punten van de voorlopige verkoopovereenkomst
Voordat u een voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) tekent om uw eigendom in België te kopen of te verkopen, moet u goed begrijpen wat de impact van dit document op de transactie eigenlijk is. We nemen ook graag de geldende regels met u door met betrekking tot de informatie die in de voorlopige verkoopovereenkomst moet worden opgenomen.
Een vaste verbintenis
In België staat een voorlopige verkoopovereenkomst gelijk aan een verkoop. Het is een contract dat de definitieve verkoop van een woning garandeert. In Frankrijk hebben kopers een bedenktijd van tien dagen. Dit geeft hun de mogelijkheid om het compromis zorgvuldig te bestuderen en hun beslissing te heroverwegen. In België is de situatie iets anders. Wij raden u aan om uiterst voorzichtig te zijn bij het ondertekenen van het compromis. Het is essentieel om een opschortende clausule op te nemen die u verplicht om binnen een bepaalde periode een hypotheek te verkrijgen. Als u deze niet krijgt, kunt u zich terugtrekken uit de koop van uw woning zonder een gerechtelijke procedure te moeten doorlopen, en kunt u uw voorschot terugkrijgen als dit al werd betaald. Als die clausule er niet is, kunt u uw beslissing om de woning te kopen niet terugdraaien.
Opstellen van het document
Dit document kan privé in aanwezigheid van een vastgoedprofessional worden ondertekend. Zoals we later nog zullen bespreken, biedt het ondertekenen van een voorlopig koopcontract in aanwezigheid van een notaris echter een aantal belangrijke voordelen.
Verplichte informatie in de voorlopige verkoopovereenkomst
Dit officiële document, het koopcontract tussen particulieren, moet heel specifieke informatie bevatten:
- De volledige identiteit van beide partijen
- Een nauwkeurige beschrijving van het eigendom
- De verkoopprijs
- De voorwaarden van de transactie
- Eventuele opschortende verkoopvoorwaarden
- Het vruchtgebruik van het eigendom
- Het energieprestatiecertificaat (EPC)
- Enz.
Dit document stelt de verkoop veilig door duidelijk alle noodzakelijke informatie te vermelden, zodat de koper met kennis van zaken een woning kan kopen. Om een idee te krijgen van de precieze aard van de voorlopige koopovereenkomst, kunt u de officiële website van Belgische notarissen bezoeken. Daar vindt u een model-koopovereenkomst die verschilt naargelang uw regio (Wallonië, Vlaanderen of het Brussels Gewest).
Welk tarief voor uw project?De voorlopige koopovereenkomst: de voordelen van het opstellen door een notaris
Zoals hierboven vermeld, bent u in België niet verplicht om een voorlopige koopovereenkomst in aanwezigheid van een notaris te ondertekenen, maar deze oplossing wordt wel aanbevolen voor een veiligere verkoop.
Wettelijke zekerheid
De notaris garandeert de conformiteit van de verkoop van uw vastgoed. U kunt er zeker van zijn dat de geldende wetgeving is nageleefd. Bovendien zal de notaris al het nodige onderzoek doen om ervoor te zorgen dat beide partijen beschermd en volledig geïnformeerd zijn voordat ze ondertekenen.
Overlijdensverzekering
Het ondertekenen van een voorlopige koopovereenkomst bij een notaris in België geeft de koper recht op een gratis verzekering (afgesloten door de notaris). Deze overlijdensverzekering wordt afgesloten als de koper overlijdt tussen het voorlopige koopcontract en de ondertekening van de koopakte. Aangezien de erfgenamen verplicht zijn om de definitieve koopakte te ondertekenen, ontvangen zij een geldbedrag om de verkoop van het onroerend goed af te ronden.
De garantie beheren
Wanneer de voorlopige koopovereenkomst wordt ondertekend, moet de koper meestal 10% van de verkoopprijs betalen. Deze garantie wordt door de notaris bewaard totdat de koopakte is ondertekend, wat de verkoper meer gemoedsrust geeft.
Zoals u kan zien, maakt het ondertekenen van een voorlopige koopovereenkomst met een notaris de transactie veiliger voor zowel de verkoper als de koper. Deze handtekening neemt elke twijfel weg over de conformiteit van de verkoop en de financiële verplichting van de koper.
Bekijk onze complete gids over de hypotheek.
Welk tarief voor uw project?Veelgestelde vragen over de voorlopige verkoopovereenkomst in België
Wat is net het belang van de voorlopige koopovereenkomst in het aankoopproces?
De voorlopige koopovereenkomst is de eerste officiële akte die bindend is voor zowel de verkoper als de koper. In België is er geen bedenktijd. De verkoop is definitief zodra de voorlopige koopovereenkomst is ondertekend, tenzij deze een opschortende clausule bevat voor het verkrijgen van een hypotheek. In alle gevallen is de ondertekening van de definitieve koopakte vereist om de transactie te voltooien.
Welke informatie moet er in een voorlopige verkoopovereenkomst staan?
De voorlopige verkoopovereenkomst moet de volgende informatie bevatten:
- Identiteit van verkoper en koper
- Nauwkeurige beschrijving van het eigendom, de bezetting, erfdienstbaarheden, risico's, enz.
- Prijs van het onroerend goed en kosten in verband met de verkoop
- Opschortende voorwaarde voor de lening
- Datum van ondertekening van de notariële akte
- Enz.
Is het mogelijk om terug te trekken na ondertekening van een voorlopige koopovereenkomst?
Nee, in België is er geen herroepingsrecht zodra de voorlopige koopovereenkomst is ondertekend. Alleen de opschortende voorwaarde van de lening kan de verkoop annuleren als de koper geen hypotheek kan afsluiten om de aankoop te financieren.
Welke zijn de voordelen wanneer men het compromis door een notaris laat opstellen?
Er zijn drie voordelen wanneer u de voorlopige koopovereenkomst door een notaris laat opstellen:
- De notaris garandeert de rechtszekerheid van de akte
- De koper is gedekt door een gratis overlijdensverzekering
- De notaris stelt de vereiste waarborg van de koper veilig
Hoe wordt de waarborg op het moment van het compromis beheerd?
Op het moment van de voorlopige koopovereenkomst wordt de waarborg (meestal 10% van de verkoopprijs) door de koper op de rekening van het notariskantoor gestort. Deze waarborg is beveiligd en bevroren totdat de notariële koopakte is ondertekend.
Geschreven door
De redactie van Meilleurtaux