Geschreven door De redactie van Meilleurtaux . Aangepast op 26 september 2024.
Leestijd : 4 min

faviconDe Meilleurtaux belofte
Bij Meilleurtaux willen we u helpen betere financiële keuzes te maken. Onze missie: ervoor zorgen dat u het meeste uit uw geld haalt door u alle informatie te geven over onze aanbiedingen.

Zodra de verkoper en koper het eens zijn geworden over de definitieve verkoopprijs van de woning (aanbod of koopbelofte), is de volgende stap de ondertekening van de verkoopovereenkomst, een officieel document en een onderhands opgestelde akte. Dit gebeurt ofwel bij de makelaar, of, bij voorkeur, bij een notaris, in aanwezigheid van zowel de koper als de verkoper.

Het document moet de verkoopvoorwaarden specificeren, evenals eventuele opschortende voorwaarden.

Het is de voorafgaande stap naar de ondertekening van de authentieke verkoopakte, of aankoopakte, en indien van toepassing, de authentieke akte van hypothecair krediet, die binnen een termijn van maximaal 4 maanden zal plaatsvinden. Dit geeft de koper de tijd om zijn hypothecaire leningsovereenkomst te verkrijgen en te ondertekenen, en de notaris de tijd om het nodige onderzoek en de formaliteiten uit te voeren voor het opstellen van de authentieke akten.

Maar voordat een verkoopovereenkomst wordt ondertekend, moet de verkoper een reeks documenten overleggen: alle documenten en certificaten die het eigendom van de woning, de technische staat en de administratieve situatie ervan bevestigen.

Welk tarief voor uw project?

10 belangrijkste documenten voor de ondertekening van het compromis de vente

Hier is een checklist van de documenten die moeten worden voorzien:

  • Eigendomstitel
  • Energieprestatiecertificaat (EPC)
  • Dossier van latere interventies (DIU)
  • Stedenbouwkundige inlichtingen
  • Verklaring over de stookolietank
  • Grondattest
  • Elektriciteitskeuring
  • Gegevens over de mede-eigendom
  • Huurcontractdocumenten
  • Certificering van Gebouwde Eigendommen voor Water (CertIBEau)

Laten we dieper ingaan op deze verschillende aspecten bij de verkoop van een eigendom.

1. De eigendomstitel

De eigendomstitel van de verkoper is het document dat aantoont dat hij de legitieme eigenaar is. Dit is meestal de notariële akte (authentiek) van de aankoop van de woning toen hij eigenaar werd. Als hij het eigendom heeft verkregen via een erfenis, moet de verkoper de documenten overleggen die aantonen dat hij erfgenaam is: de aangifte van nalatenschap en indien mogelijk de aankoopakte van de overledene.

De eigendomstitel is ook essentieel omdat het waardevolle informatie bevat: de beschrijving van het onroerend goed, de oorsprong van het eigendom, eventuele erfdienstbaarheden en speciale voorwaarden.

2. Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC is het document, opgesteld door een deskundige, dat de energieprestaties van het gebouw vaststelt. Het beoordeelt op een schaal van A+ tot G, geeft het theoretische energieverbruik aan, maar ook enkele specifieke punten. Dit omvat de verwarmingsbehoefte van de woning (isolatie), de prestaties van het verwarmingssysteem, het ventilatiesysteem en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zoals zonnepanelen, warmtepomp, ...).

De energieprestatie moet zelfs worden vermeld in de verkoopadvertentie en het document moet aan de koper worden overhandigd vóór de ondertekening van het compromis de vente.

3. Het dossier van latere interventies (DIU)

Het DIU is een ander zeer belangrijk document omdat het normaal gesproken alle sporen bevat van de werken die door de huidige eigenaar zijn uitgevoerd: verbouwingen, renovaties, vernieuwing van elektrische installaties, verwarming, de ligging van leidingen, enz. Het moet foto's, plannen, facturen, technische fiches bevatten... Alles wat nuttig is om de huidige staat van de woning te bepalen.

4. Stedenbouwkundige inlichtingen

Wordt het gebouw gebruikt als kantoor, winkel, woning? Dit moet worden vermeld in de verstrekte documenten, evenals de verschillende stedenbouwkundige certificaten en vergunningen. De bestemming van het gebouw moet ook in de verkoopadvertentie worden vermeld. De details van de te verstrekken informatie kunnen van regio tot regio verschillen.

Het wordt echter aangeraden dat de koper vóór de ondertekening van het compromis de vente het stedenbouwkundig bureau bezoekt om de door de verkoper verstrekte informatie te vergelijken, en zelfs het eigendom te bezoeken met een deskundige (bijvoorbeeld een architect).

5. Het verwarmingssysteem

De verkoper moet de koper zo goed mogelijk informeren over het gebruikte verwarmingssysteem. Als het gaat om een mazoutketel, moet bovendien informatie worden verstrekt over de leeftijd van de installatie, de capaciteit en de locatie van de tank.

6. De niet-vervuiling van de grond

Er moet ook verplicht vóór de verkoop een attest worden overgelegd dat bevestigt dat de grond van het perceel of de woning niet vervuild is. Dit attest moet worden verkregen van een erkend organisme in de regio waar het eigendom zich bevindt. Als de grond vervuild is, moet een aanvullend onderzoek worden uitgevoerd en moeten eventuele saneringswerkzaamheden worden uitgevoerd voordat een conformiteitscertificaat wordt afgegeven.

7. De conformiteit van de elektrische installatie

Ook verplicht te verstrekken bij het compromis de vente: het proces-verbaal van de conformiteit van de elektrische installatie, opgesteld door een erkend bedrijf. Als de installatie niet conform is op het moment van ondertekening van de authentieke akte, heeft de koper achttien maanden de tijd om de nodige werkzaamheden uit te voeren.

8. In geval van mede-eigendom

Als het onroerend goed deel uitmaakt van een mede-eigendom, zoals bij appartementen, moet de syndicus worden gevraagd om alle nuttige informatie te verstrekken, zoals de basisakte, het reglement, de notulen van de laatste drie algemene vergaderingen, het overzicht van de kosten, enz.

9. In geval van een reeds verhuurd eigendom

En tenslotte, als het te koop aangeboden eigendom door een huurder wordt bewoond, moet het huurcontract met de plaatsbeschrijving worden overgelegd om de modaliteiten van de opzegtermijn te kennen (als de koper van plan is om de woning zelf snel te betrekken, bijvoorbeeld). En ook een eventuele koopbelofte of voorkooprecht dat de huurder op het gehuurde eigendom zou kunnen hebben.

10. Certificering van Gebouwde Eigendommen voor Water (CertIBEau)

Dit certificaat is sinds 1 juni 2021 verplicht voor gebouwen die voor het eerst op het waternet worden aangesloten, evenals voor grote gebouwen en instellingen die water aan het publiek leveren.

De opstelling van het CertIBEau-certificaat heeft drie doelen: gezondheid, milieu en informatie.

Weet dat u ook een CertIBEau kunt aanvragen voor een bestaande installatie, zonder verplichting!

favicon Geschreven door
De redactie van Meilleurtaux