Een huis kopen in België: hoe krijgt u een hypotheek om uw project te financieren?
Geschreven door De redactie van Meilleurtaux .
Aangepast op 12 november 2024.
Leestijd :
5 min
U wilt graag een huis kopen in België? Uw hypotheekaanvraag samenstellen is dan de eerste stap. Dit is een cruciale fase die een grote invloed heeft op uw kansen om een lening te krijgen van een bank of gespecialiseerde kredietinstelling. Volg deze stap-voor-stap gids om uw kansen om een hypotheek te krijgen in België te vergroten.
Wat zijn de redenen om het beste hypotheekdossier in België samen te stellen?
Een huis kopen is vaak de investering van uw leven, en zelfs nog meer als het uw eerste aankoop is. De belangrijkste fase bij het verkrijgen van een lening voor een eerste aankoop is het samenstellen van uw aanvraag, want die moet solide en volledig zijn en de bank geruststellen. In tegenstelling tot “tweede kopers” hebben “eerste kopers” een beperkte aanbetaling. Is dit van toepassing op u? Dan is het aan u om de bank te overtuigen van uw vermogen om de lening terug te betalen.
Een huis kopen in België: de belangrijkste stappen in uw kredietaanvraag
Ontdek stap voor stap hoe u uw hypotheekaanvraag opstelt.
Beoordeel uw leenvermogen
Om te beginnen moet u, als u een overeenkomst wilt sluiten, bepalen hoeveel u kunt lenen. Het heeft geen zin om een aanvraag in te dienen die niet bij uw professionele en financiële situatie past. De kredietverstrekker zal uw schuldratio berekenen. Als die meer dan 33% bedraagt, kan uw aanvraag worden geweigerd.
Om te weten te komen hoeveel u kunt lenen, moet u uw inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Dit bedrag, inclusief uw uitstaande leningen, mag niet meer zijn dan een derde van uw inkomen. Voer een online simulatie uit om te zien hoeveel uw maandelijkse aflossingen zullen zijn op basis van het bedrag dat u leent. Pas het geleende bedrag en de aflossingsperiode aan om aan uw schuldratio te voldoen.
Kies de beste hypotheek
Wanneer u een huis koopt in België neemt u een hypotheek. U hoeft daarom niet per se het eerste beste aanbod dat voorbijkomt aan te nemen. Vergelijk rustig de voorwaarden van de leningen van de verschillende kredietverstrekkers. U kan dit heel eenvoudig doen met onze vergelijkingstool voor hypotheken.
Overweeg zeker de volgende zaken voordat u een polis afsluit:
- De rentevoet: u krijgt altijd twee tarieven te zien: de debetrentevoet en het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Het JKP is een belangrijk tarief omdat het de debetrentevoet en alle kosten omvat die aan de lening verbonden zijn. Zo kunt u de kosten van een lening tussen verschillende kredietverstrekkers vergelijken, omdat deze kosten niet alleen gebaseerd zijn op de debetrentevoet. Hoe lager de rente, hoe lager de totale kosten van de hypotheek, en dus ook uw maandelijkse aflossingen.
- De dossierkosten: voor het opzetten van een hypothecaire lening worden administratiekosten in rekening gebracht. Dit bedrag is niet hetzelfde bij alle banken, vergelijk dit aspect daarom zorgvuldig om de kosten van uw woningkrediet te verlagen.
- De verzekeringen: In België wordt de schuldsaldoverzekering opgelegd door de kredietinstellingen, ook al is er geen wet die dit vereist. De kosten van deze verzekering zijn verre van verwaarloosbaar en zullen een invloed hebben op de totale kosten van de lening. Vergeet niet om verschillende schuldsaldoverzekeringen te vergelijken om de goedkoopste aanbieding te vinden.
- De voorwaarden voor de lening: zorg ervoor dat u de aflossingsvoorwaarden vergelijkt voordat u een hypotheek afsluit om uw huis te kopen in België. In geval van vervroegde aflossing worden er kosten in rekening gebracht, namelijk de zogenaamde "wederbeleggingskosten". Het bedrag van deze kosten staat vermeld in de leenovereenkomst. Bekijk deze voorwaarde aandachtig voordat u de lening aangaat, en aarzel niet om hierover met de kredietverstrekker te onderhandelen. Controleer of het mogelijk is om een pauze in uw aflossingen te nemen in geval van tijdelijke financiële problemen.
Dien uw kredietaanvraag in
Weet u zeker dat u het zich kunt veroorloven om te lenen? Heeft u de meest aantrekkelijke kredietaanbieding gevonden om uw maandelijkse aflossingen te verlagen en binnen de door de banken gestelde schuldlimiet te blijven? Dan kunt u een lening aanvragen. Zorg ervoor dat u een volledig dossier heeft samengesteld met alle informatie die de kredietverstrekker nodig heeft om uw aanvraag in overweging te nemen en u een gunstig antwoord te geven.
Welk tarief voor uw project?Hoe vergroot u uw kansen op een hypotheekovereenkomst?
Volg onze adviezen om er zeker van te zijn dat het krediet om uw huis te kopen in België wordt goedgekeurd.
Bewijs uw financiële kracht
De bank wil er zeker van zijn dat u uw hypotheek kunt terugbetalen. U moet niet alleen een degelijk inkomen hebben dat voldoende is om uw maandelijkse aflossingen te betalen, maar u moet ook bewijzen dat u serieus bent. Dit betekent dat u onberispelijke rekeningen moet hebben, zonder roodstand en zonder grote schulden. Spaargeld is een pluspunt om aan te tonen dat u uw budget goed kunt beheren.
Bouw een persoonlijke bijdrage op
Sommige kredietverstrekkers vragen u om een persoonlijke aanbetaling. Hoe groter uw aanbetaling, hoe groter de kans dat u aantrekkelijke voorwaarden voor uw woningkrediet krijgt. Leen minder en verlaag het JKP om uw maandelijkse aflossingen te verlagen en eenvoudiger uw krediet te krijgen.
Sluit de beste schuldsaldoverzekering af
Nogmaals, de bank moet gerustgesteld worden. Een goede kredietgeschiedenis betekent niet dat u geen ongeluk kunt krijgen waardoor uw inkomen kan dalen en het onmogelijk wordt om uw maandelijkse aflossingen te betalen. Vergelijk schuldsaldoverzekeringen en leg het beste dossier voor aan uw kredietverstrekker.
Verdiep u in de Belgische vastgoedmarkt
Als u de markt goed kent, kunt u gerichter zoeken. Dit is echt een pluspunt wanneer u met de bank moet onderhandelen om uw hypotheek te krijgen en uw project te verwezenlijken. Dit zal nog meer het geval zijn als u van plan bent om te investeren in huurwoningen in België.
Welk tarief voor uw project?Veelgestelde vragen over het kopen van een huis in België
Welke documenten zijn vereist voor een hypotheekaanvraag?
Om een woningkrediet aan te vragen in België, moet u de volgende documenten indienen:
- Een identiteitsbewijs
- Een verblijfsvergunning minder dan 3 maanden oud
- Een loonbrief of aanslagbiljet
- Een lijst van uw maandelijkse kosten en uitgaven
- Een verkoopovereenkomst
- Een bewijs van inbreng
Er kunnen nog andere optionele documenten worden gevraagd. Informeer vooraf bij de kredietinstelling, zodat u meteen een volledige aanvraag kunt indienen en sneller een kredietofferte kunt krijgen.
Hoe berekent u uw leenvermogen?
Gebruik onze hypotheeksimulator om uw leenvermogen te berekenen. Bereken op basis van de voorgestelde maandelijkse aflossingen en de aflossingsperiode hoeveel u kunt lenen.
Welke fouten moet u vermijden bij het samenstellen van een kredietaanvraag?
Bij het samenstellen van uw kredietaanvraag kunt u een aantal fouten vermijden, zoals:
- Een onvolledige aanvraag indienen
- Een weinig geruststellende financiële situatie laten zien (rode cijfers, hoge schulden, enz.)
- Het leenvermogen niet beoordelen voordat u een lening aanvraagt
- Aanbiedingen niet vergelijken om het beste tarief te krijgen
Welke invloed heeft de eigen bijdrage op de kredietofferte?
Een voorschot kan een kredietinstantie ervan overtuigen om u een lening te verstrekken, vooral als u een eerste koper bent. Het kan u helpen om een betere rente op uw hypotheek te krijgen en uw maandelijkse aflossingen te verlagen.
Geschreven door
De redactie van Meilleurtaux